terberg-ramon-leger_1_20191127_095945

Van eerste monteur bij Defensie naar werkvoorbereider bij Terberg

8 vragen aan Ramon Oostveen

Ramon heeft zich tien jaar lang ingezet bij Defensie. In die tijd heeft hij zich opgewerkt van monteur tot waarnemend groepscommandant waarbij hij de verantwoording had over een team van 15 man. Hij is onder andere in Mali, Afghanistan en Burundi geweest. Sinds maart 2019 werkt Ramon Oostveen bij Terberg als werkvoorbereider.

1. Waarom ben je ooit bij het leger gegaan?

Toen ik 16 was wilde ik F-16 piloot worden. Maar ik moest die droom al snel laten varen. Aangezien ik 2.05 meter ben, en op mijn 16de ook al aardig lang was, zou ik niet in een F-16 passen. Maar het leger trok me wel. Mijn vader heeft namelijk in militaire dienst gezeten en zijn verhalen hebben een grote aantrekkingskracht op me gehad. Bij een informatie dag ontdekte ik de Genie. En dat leek me wel gaaf!

2. Genie, wat houdt dat in?

Om precies te zijn zat ik bij de constructie Genie, eigenlijk de bouwvakkers van Defensie. Een militair kamp kan je goed vergelijken met een klein dorp. Bij het opzetten van een kamp worden gebouwen neergezet en wegen, kabels, riolering, waterleiding en elektriciteitsleidingen aangelegd. Maar denk ook aan observatieposten, wachttorens of bruggen. Hier hielden ik en mijn eenheid ons mee bezig.

3. Wat was jouw rol?

Ik hield me bezig met het aanleggen en onderhouden van een elektriciteitsnetwerk van een kamp. Gedurende mijn tijd bij Defensie heb ik mijn elektromonteur niveau 2 en 3 diploma’s behaald. Daarnaast was ik ook vrachtwagenchauffeur en bracht ik pontons te water. Hiermee bouwden we bruggen en konden we voertuigen de rivieren laten oversteken. Ook bouwden we elk jaar de brug in Cuijk tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

4. Klinkt als een hele toffe en veelzijdige tijd! Waarom heb je dit leven nu achter je gelaten?

Mijn vrouw en ik hebben een zoontje gekregen. En we hebben altijd de afspraak gehad dat ik op zoek zou gaan naar een baan dichter bij huis als ze in verwachting was. Als ik bij Defensie was gebleven dan had ik te veel moeten missen van zijn opgroeien, dat wilde ik echt niet!

terberg-foto-ramon_1_20191127_095544
5. En dat is gelukt! Hoe kwam je bij Terberg uit?

En kennis van mij werkte hier al en wist dat ik op zoek was. Hij heeft mij gekoppeld aan Terberg en tijdens het kennismakingsgesprek keken we samen waar mijn behoeftes lagen en wat ik zou willen doen. Al snel kwam naar voren dat een functie als werkvoorbereider goed zou passen. Ik kon hier toen al snel aan de slag en het voelde heel goed.

6. Dat is even andere koek dan nu, mis je de Defensie nog wel eens?

Het is heerlijk dat ik veel van mijn zoontje kan meemaken nu. En het werk hier is veelzijdig en uitdagend. Maar natuurlijk mis ik nog weleens het kameraadschap en het avontuur. Zo kreeg ik laatst een foto van de jongens, ze zijn nu op oefening naar Curaçao. Ja, als ik dan nu zo door het raam tuur en het gure herfstweer zie, dan kriebelt het natuurlijk wel. Maar het is een fijn idee dat mijn werk een stuk veiliger is.

7. Dat kan ik me ​voorstellen. Heb je ook onveilige situaties meegemaakt?

Ik heb geluk dat ik nooit in een echt gevaarlijke situatie ben beland. Maar toen ik bijvoorbeeld in Afghanistan uitgezonden was kregen we een bericht dat er een aanslag zou kunnen plaatsvinden op het kamp. Dan ben je wel direct bewust van het feit dat het werk niet zonder risico’s is. Je bent dan continu bezig met wanneer de aanslag plaats zou kunnen vinden en waar jij je dan op dat moment bevindt. Gelukkig is die aanslag nooit gekomen.

8. Gelukkig niet nee! En heb je nu nog nieuwe doele​n?

Voor nu ben ik vooral dankbaar dat Terberg mij de kans heeft gegeven het vak van werkvoorbereider te leren. Door de afwisseling in projecten en de vrijheid in de functie heb ik uitdaging genoeg. Op den duur zou ik misschien wel door willen groeien naar projectleider. Ik blijf nog wel even plakken dus!