bol-com

Bol.com gaat verdubbelen en flink de hoogte in

‘De winkel van ons allemaal’ gaat uitbreiden. En niet zo’n beetje ook. Het nieuwe distributiecentrum wordt aan het bestaande 'fulfilment center' gebouwd, waardoor het hele complex groeit van 50.000 grondoppervlakte naar ruim 100.000 vierkante meter. Omgerekend zijn dat 16 voetbalvelden. In het midden komt een toren van 36 meter hoog. Die zal grotendeels worden gevuld met pakketten en is bijna volledig geautomatiseerd. Bij zo’n pand hoort natuurlijk ook een state-of-the-art installatie. En daar kwam Terberg goed van​ pas.

Bij een gebouw van deze grootte is een efficiënt en duurzaam ventilatiesysteem van groot belang. Het zorgt voor schone lucht en een aangename temperatuur. op het dak worden 13 grote luchtbehandelingskasten geplaatst. Tezamen hebben deze kasten een luchtvolume van ongeveer 330.000 m³/uur.

Het vereist flink wat afstemming en rekenwerk. De ventilatie, verwarming, koeling, zonwering, en warmtepompen moeten zo op elkaar zijn afgestemd dat ze optimaal samenwerken voor dezelfde temperatuur. Daarnaast moet de temperatuur in de overlegruimtes nog wel individueel geregeld kunnen worden. Projectbegeleider Meet & Regeltechniek Jan Ippel ziet dat als een uitdagende puzzel. “Als alle systemen gebouwd zijn en in bedrijf worden gesteld wordt het pas echt spannend. Dan moeten we zorgen dat alles wat we op papier bedacht hebben ook klopt”.

Daarom wordt er continu overlegd met de monteurs. “Dit zijn toffe projecten. Ik kom veel op locatie en de monteurs komen veel op kantoor. Een leuke interactie. En de projectteams zijn zo vormgegeven​ dat we veel vrijheid hebben in hoe we het willen bouwen en vormgeven. Zo kunnen we creatief zijn en nieuwe oplossingen bedenken”.

De verwachting is dat het gebouw in de loop van 2021 officieel in gebruik wordt genomen.