Project Details

Opdrachtgever
Gemeente Raalte
Locatie
Raalte
Provincie
Overijssel
Oplevering
Februari 2018

De meest duurzame multifunctionele sport- en zwemaccommodatie van Nederland, dat was het vooraf gestelde doel. Wethouder Gosse Hiemstra voerde de druk verder op door te stellen dat het nieuw te bouwen sportcomplex ‘geen energie moet kosten, maar moet opleveren.’ Terberg was verantwoordelijk voor het ontwerpen en realiseren van alle technische installaties en het gestelde doel werd behaald: op 2 februari was de feestelijke opening van Sportcentrum Tijenraan.

”Elk stukje restwarmte dat erin zit persen we eruit om het opnieuw te benutten.”

Wouter Lenssinck - Projectleider bij Terberg

Wouter Lenssinck, projectleider Werktuigkunde, had een belangrijke rol bij dit project. Van tekenaar tot werkvoorbereider en van monteur tot onderaannemer, hij was de schakel tussen alle disciplines en partijen. “Ik ben verantwoordelijk voor de werktuigkundige-kant, dus de sanitaire installaties, het hemelwater, de riolering, het drinkwater, de verwarming, de ventilatie, de koeling en de regeltechniek”, legt Wouter desgevraagd uit.

Kiezen voor beter rendement

Om ervoor te zorgen dat een gebouw ook daadwerkelijk energie gaat opleveren, moet er in de aanbestedingsfase al rekening gehouden worden met bepaalde rendementen en het verbruik van installaties. “Je kiest dan voor een iets duurdere warmtepomp, maar wel eentje met een beter rendement”, vervolgt Wouter. “Wat heel bijzonder is aan dit project is dat de warmtepompen onder andere hun warmte halen uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie die aan de andere kant van de weg zit. Er staat zo’n 200 kW aan warmtepompen die alleen op die rioolwaterzuivering draaien, die halen alle warmte daaruit. Dat is uniek in Nederland.”

Maar daar stopt het niet. “We hebben ook een vuilwaterput van 120 kuub waarin we al het water opvangen vanuit de douches en het spoelwater van de zwembaden. Daar halen we ook warmte uit met twee hoge-temperatuurwarmtepompen en die hebben een vermogen tot 180 kW. Daarnaast winnen we restwarmte terug uit de luchtbehandelingskasten.”

Meer energie dan nodig

“Voor de elektro hebben we gekozen voor 2.328 stuks PV-zonnepanelen, en dat zijn er een hoop”, verteld projectleider Elektrotechniek Michel den Hollander. “De hoeveelheid zonnepanelen was dan ook de grootste uitdaging, want die leken in eerste instantie niet op het dak te passen. Maar na veel passen en meten is dat toch gelukt.”

Naast de zonnepanelen is er ook gekozen voor zonnecollectoren voor de boiler en wordt het licht aangestuurd op aanwezigheid. Het resultaat van al deze inspanning is dat het gebouw niet alleen meer energie oplevert dan het verbruikt, er is zelfs sprake van een overschot. Michel vermoedt dat dit een interessant vraagstuk voor de komende jaren zal worden binnen de branche. “De vraag is wat we kunnen en mogen doen met een energieoverschot, want we komen dan onbedoeld op het terrein van de energiebedrijven terecht.”

Ook barst het sportcentrum ook van moderne ICT toepassingen en andere bijzondere toepassingen. Zo zijn er moderne (brand)beveiligingsinstallaties geïnstalleerd en is het zwembad van het complex bijvoorbeeld voorzien van onderwater verlichting dat bij een feestje mee kan kleuren op het ritme van de muziek.

Alle werktuigkundige en elektro-installaties zijn geïntegreerd en kunnen via het gebouwbeheersysteem aangestuurd worden. Dankzij deze werkwijze en onze doelstelling om elk stukje restwarmte eruit te persen en opnieuw te benutten heeft Terberg ervoor gezorgd dat het Sportcomplex Tijenraan een voorbeeld is voor alle sportcentra in Nederland: modern, innovatief en energieneutraal.

Onze diensten

Innovatieve installaties voor grote én kleine projecten

Bij alle diensten die Terberg Totaal Installaties levert gaan wij uit van dezelfde kwaliteitseisen. Zo zorgen wij ervoor dat onze vakmensen op de hoogte zijn van de laatste technieken, dragen we zorg voor de volledige integratie van alle toegepaste systemen en leveren altijd maatwerk. Zo voldoen de oplossingen altijd aan de wensen van de opdrachtgever.

Get in touch

Samen sparren over deze case?

Even kletsen over de mogelijkheden of een bezoekje brengen? Wij staan voor je klaar.

Welkom bij Terberg Totaal Installaties
Terberg Totaal Installaties B.V. © 2024