Project Details

Vastgoedontwikkelaar
Opdrachtgever
Bouwcombinatie Boele & van Eesteren en Kondor Wessels Amsterdam
Locatie
Utrecht
Provincie
Utrecht
Oplevering
2024

In 2020 is de bouw van de twee ‘groene’ en duurzame woontorens Wonderwoods in het hart van Utrecht gestart. Een spectaculair en vooruitstrevend project, waarvoor Terberg Totaal Installaties zowel de elektrotechnische als werktuigkundige installaties voor mag realiseren.

 

”Het is een eer om aan zo’n iconisch gebouw te mogen werken.”

Wouter Lenssinck - Projectleider bij Terberg

Design & Build

In 2017 kreeg Terberg de opdracht om bij te dragen aan het ontwerp van alle installaties voor Wonderwoods. Projectleider van de werktuigkundige en sanitaire installaties, Wouter Lenssinck, is sinds de start bij dit project betrokken. “Het ging in eerste instantie om een ‘Design & Build’-opdracht”, vertelt hij. “Samen met ons bouwteam ontwerpen en installeren wij alle installaties, van het sanitair en de warmtekoudeopslag (WKO) tot aan de verwarming, ventilatie, elektrotechniek, gebouwbeveiliging en de data-installaties. We zijn bij dit project betrokken vanaf de engineering tot en met de uitvoering.” Aangezien Wonderwoods een gasloos gebouw wordt, moet een warmtekoudeopslag-installatie voor de verwarming en de koeling in het gebouw gaan zorgen.

Voor Terberg Totaal Installaties ging de uitvoering begin juli 2020 van start, toen de riolering in de gezamenlijke kelder van beide torens werd aangelegd. Zijn collega Joost Hassing, projectleider Elektrotechniek, is sinds december 2020 bij het project betrokken en voor hem begonnen de uitvoerende werkzaamheden in september. “Wij zorgen onder meer voor de toegangscontrole, de videofoon en de ontruimingsinstallatie.” Het is een complex project, vindt hij. “Niet alleen vanwege de omvang van 419 woningen in de twee woontorens van respectievelijk 73 meter en 105 meter – wij zijn gewend om aan grotere woongebouwen te werken, maar dit is wel een van de grootste tot nu toe. Bijkomend is dat de werkzaamheden midden in het centrum van Utrecht plaatsvinden. Hierdoor moeten we de werkzaamheden op een postzegel uitvoeren.”

Verticaal bos

Beide torens worden uitgevoerd als een verticaal bos: op de balkons, de daktuinen en de gevels komt beplanting die afkomstig is uit de Utrechtse Heuvelrug. In de kelder van het gebouw komt een buffer om het hemelwater op te vangen. Nadat dit water is gefilterd en de noodzakelijke meststoffen zijn toegevoegd, worden de planten aan de gevel hiermee geïrrigeerd. Terberg Totaal Installaties installeert de transportleidingen voor deze beregeningsinstallatie om deze beplanting goed te laten groeien. “Dit doen we samen met Koninklijke Ginkel Groep, die verantwoordelijk is voor de irrigatie. Wij verzorgen een installatie die beschikt onder meer over leidingen naar de bloembakken toe”, legt Lenssinck uit. “Dat maakt het project wel complex, met name door de verschillende hoeken van de verschillende bloembakken. Het ontwerpen in BIM hielp hierbij: we werken al langer hiermee, maar toch leren we nog elke dag.”

Als opvallend onderdeel noemt Lenssinck ook de energiebron van de buitenverlichting. “Boven het atrium komt een glazen dak en in dat dak gaan we zonnepanelen verwerken. De elektriciteit die deze zonnepanelen gaan opwekken, wordt gebruikt voor de buitenverlichting. Mede door deze manier van energieopwekking heeft gebouw het duurzaamheidscertificaat BREEAM ‘Excellent’ behaald.”

Eervol werk

Beide heren zijn enthousiast dat ze aan Wonderwoods kunnen meewerken. “Het is erg mooi om aan zo’n project mee te werken, met name door de grote hoeveelheid woningen, de combinatie met onder meer kantoren en horeca en ook de groene gevels.” Lenssinck beaamt dit. “Het is een eer om aan zo’n iconisch gebouw te werken, dat straks hoog boven het centrum van Utrecht uit torent. De torens zijn nu nog maar een tekening en ik ben erg benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Ik kan niet wachten tot we het gebouw in 2024 hebben afgerond.”

 

Wonderwoods Utrecht Verticaal Bos monteur bouw
Terberg Totaal Installaties totaalinstallateur
Terberg Totaal Installaties bouw 3D installatietechniek
Wonderwoods Utrecht installaties Terberg
Onze diensten

Innovatieve installaties voor grote én kleine projecten

Bij alle diensten die Terberg Totaal Installaties levert gaan wij uit van dezelfde kwaliteitseisen. Zo zorgen wij ervoor dat onze vakmensen op de hoogte zijn van de laatste technieken, dragen we zorg voor de volledige integratie van alle toegepaste systemen en leveren altijd maatwerk. Zo voldoen de oplossingen altijd aan de wensen van de opdrachtgever.

Get in touch

Samen sparren over deze case?

Even kletsen over de mogelijkheden of een bezoekje brengen? Wij staan voor je klaar.

Welkom bij Terberg Totaal Installaties
Terberg Totaal Installaties B.V. © 2024