sfeerimpressielittlec_1_20180718_091721

Greenwich Village aan de haven

Nieuwbouwproject Little C is een bijzondere onderneming. Een parkeergarage, verschillende kantoren, lofts, appartementen, horecagelegenheden en Familiehuis Daniel den Hoed komen in 15 gebouwen samen naast het nu nog lege waterfront van de Rotterdamse Coolhaven. Op 25 juni werd het startsein gegeven en ging de eerste heipaal de grond in. Terberg verzorgt E, W en ICT installaties bij dit grootschalige project.

Opdrachtgever: ERA Contour en J.P. van Eesteren
Locatie: Rotterdam
Oplevering: Eind 2020
Provincie: Zuid-Holland
Disciplines: Elektrotechniek, Werktuigkunde
LittleC

"De omvang is een van de belangrijkste uitdagingen bij dit project", zegt projectleider Werktuigkunde Jeroen Verschuuren over Little C. Tijdens het project geeft Jeroen leiding aan een team van twee modelleurs en twee werkvoorbereiders die ook een deel van de engineering op zich nemen.

Installaties op maat

"Het complex krijgt verschillende gebouwen met diverse functies", vervolgt Jeroen. Per onderdeel is er gekozen voor specifieke werktuigkundige installaties, waarbij energiezuinigheid telkens het uitgangspunt is. In de parkeergarage komt een sprinklerinstallatie en CO/LPG-detectie voor de veiligheid en stuwdrukventilatie. De woningen worden uitgerust met vloerverwarming, waterinstallaties en stadsverwarming. 

Daarnaast wordt het gloednieuwe Cera-ventilatiesysteem geïnstalleerd. Jeroen: "Dat is vrij nieuw in Nederland. De luchtbehandelingskasten worden op het dak van de torens geplaatst zodat we daarmee centraal ventileren. Hierdoor zijn er geen aparte wtw-units meer in de woningen."

Een optimaal resultaat realiseren voor de klant, dat blijft altijd de grootste uitdaging.

De kantoren krijgen klimaatplafonds die gekoppeld worden aan de regeltechniek, zodat de gebruikers met bedieningspanelen het klimaat kunnen regelen. Om het familiehuis van oncologisch ziekenhuis Daniel de Hoed te ventileren worden er ventilatorconvectoren gekoppeld aan de roosters. "Het grote voordeel is dat je daarmee directer temperatuur kunt regelen. Op het moment dat er mensen aanwezig zijn kun je veel sneller de temperatuur bijstellen", verklaart Jeroen.

New Yorkse inspiratie

Voor de toegepaste elektrotechnische installaties is projectleider Joost Hassing verantwoordelijk. Joost begon 17 jaar geleden als tekenaar bij Terberg en is sinds 2013 projectleider. Hij beaamt de woorden van zijn collega: "De uitdaging bij dit project is niet zozeer de techniek, maar vooral de omvang. Alles wat je tegenwoordig mag verwachten aan elektrotechnische installaties in woontorens en parkeergarages is aanwezig. Energiezuinige ledverlichting, toegangscontrole, brandmeldinstallaties, camerabewaking, intercoms en bewegingssensoren."

Voor Joost en zijn team is het vooral belangrijk om het project in goede banen te leiden. "Dit is voor mij het eerste project van deze omvang", verklaart hij. "Ik stuur twee werkvoorbereiders en een tekenaar aan. Daarnaast stuur ik ook de mensen buiten aan, ik bewaak het budget en in algemene zin zorg ik ervoor dat iedereen doet wat die moet doen."

De projectleiders moeten ook in de gaten houden dat alle installaties op de juiste manier worden afgewerkt. De New Yorkse wijk Greenwich Village vormde de inspiratiebron voor het ontwerp van Little C en dat moet uiteindelijk terug te zien zijn in de installaties. Naast de  uitstraling en de omvang van het project is er nog een uitdaging die Joost en Jeroen delen: binnen het gestelde budget een optimaal resultaat realiseren voor de klant. "Dat is natuurlijk bij elk project het doel en dat is ook wat het leuk maakt voor ons", besluit Joost.