Project Details

Opdrachtgever
Locatie
Culemborg
Provincie
Gelderland
Oplevering
Oktober 2016

Eind 2016 werd in Culemborg Oost een nieuwe en milieuvriendelijke Brede School geopend. Geen gasaansluitingen en geen gebruik van fossiele brandstoffen, maar een volledig elektrisch en energieneutraal gebouw. Terberg ontwierp, installeerde en verzorgde ook de oplevering van alle aanwezige installaties.

”Het dak was te klein voor de zonnepanelen, dus die hebben we op de sporthal aan de overkant geplaatst.”

Michel den Hollander - Projectleider bij Terberg

Projectleider Wouter Lenssinck gaf leiding aan het werktuigkundige team en was vanaf het eerste moment betrokken bij de Brede School. “Van de eerste streep op papier tot aan het volledig uitvoeringsgereed ontwerp ben je met het project bezig. Ongeveer de helft van de tijd ben ik op de bouwplaats en dan is het mooi om te zien dat wat je samen met het team hebt ontworpen, in de praktijk wordt uitgevoerd. De rest van de tijd ben ik op kantoor en heb ik werkvergaderingen, bouwvergaderingen en werkplekinspecties. De afwisseling en veelzijdigheid maken het werk plezierig.”

Gesloten bron

Eén van de ontworpen installaties voor de school in Culemborg was de warmtepomp met gesloten bron voor de warmteopwekking. “Daarmee onttrekken we energie aan de bodem om het gebouw te kunnen verwarmen of koelen. Om dit te realiseren zijn 46 gaten van 100 meter diep in de bodem geboord. In deze gaten zijn de bodemcollectoren aangebracht. De warmte uit de bodem wordt vervolgens getransporteerd naar de warmtepomp waar het wordt omgezet tot bruikbare energie voor het gebouw. In de winterperiode wordt de bodem langzaam afgekoeld doordat we de warmte eruit halen. In de zomerperiode kan de installatie direct vanuit de bodemcollectoren het gebouw koelen. Dit is een zeer duurzame en voordelige manier om het gebouw te conditioneren. De warmte die in de zomerperiode weer in de bodem wordt opgeslagen zorgt ervoor dat de balans weer is hersteld en de cyclus het volgende jaar weer opnieuw kan starten. Dit is een relatief klein gebouw, daarom kiezen we bewust voor een gesloten bron.”

Wouter geeft ook aan dat een warmtepomp met gesloten bron een andere installatie vereist dan bij een open bron. “Bij een open bron halen we het grondwater omhoog en de restwarmte eruit. Bij een gesloten bron brengen we vloerverwarmingsslangen in de bodem”, verklaart hij. “Het water dat in de slangen zit, wordt vervolgens opgewarmd en daar draait de warmtepomp op. Er zit dus nog een medium tussen.”

Een dak vol panelen

Om energie op te wekken viel de keuze op PV-zonnepanelen, maar die konden niet geplaatst worden op het schoolgebouw vertelt Michel den Hollander, collega van Wouter en projectleider voor de Elektro. “Er was onvoldoende ruimte op het dak en dus kozen we voor een unieke oplossing. We hebben het dak van de sporthal aan de overkant van de school gebruikt om de zonnepalen op te plaatsen.”

Om de energie naar het schoolgebouw te krijgen moesten de voedingskabels door publiek gebied lopen en dat is het terrein van de energiebedrijven. Michel: “Op het moment dat je energie opwekt op een plek en dat vervolgens verplaatst naar een ander gebouw, dan ben je eigenlijk een soort energiebedrijf. Dit project kon dan ook alleen slagen omdat het gaat om een publiek gebouw, de gemeente heeft hierin bemiddeld.”

Naast de 750 m² pv-zonnepanelen is ook ledverlichting toegepast. De verlichting wordt bovendien op aanwezigheid gestuurd, zodat lichten niet onnodig aan staan wanneer er geen mensen zijn in de ruimtes. Alles bij elkaar opgeteld levert dat een energieneutraal schoolgebouw op waar kinderen in een veilige en milieuvriendelijke omgeving les kunnen krijgen.

Onze diensten

Innovatieve installaties voor grote én kleine projecten

Bij alle diensten die Terberg Totaal Installaties levert gaan wij uit van dezelfde kwaliteitseisen. Zo zorgen wij ervoor dat onze vakmensen op de hoogte zijn van de laatste technieken, dragen we zorg voor de volledige integratie van alle toegepaste systemen en leveren altijd maatwerk. Zo voldoen de oplossingen altijd aan de wensen van de opdrachtgever.

Get in touch

Samen sparren over deze case?

Even kletsen over de mogelijkheden of een bezoekje brengen? Wij staan voor je klaar.

Welkom bij Terberg Totaal Installaties
Terberg Totaal Installaties B.V. © 2024