Project Details

Opdrachtgever
Borghese en Pleijsier
Locatie
Amsterdam
Provincie
Noord-Holland
Oplevering
2014

Tussen de Prinsengracht en de Keizergracht in Amsterdam staat het toepasselijk genaamde kantoorgebouw Prins & Keizer. Ooit diende het gebouw als kantoor voor ABN-AMRO, maar de opdrachtgever besloot om het gebouw volledig te strippen zodat er uiteindelijk meerdere huurders gebruik konden gaan maken van een modern kantoorgebouw en de bijbehorende parkeergarage.

”We hebben veel tijd en aandacht besteed aan de afwerking en dat is terug te zien.”

Jon Beekhuizen - Technisch directeur bij Terberg

Het overleg met de huurders was bovendien nodig om het gewenste BREAAM-NL Very Good certificaat te behalen. Door samen met de huurders naar oplossingen te zoeken en door de toepassing van de WKO-installatie ging het gebouw uiteindelijk van Energielabel G naar Energielabel A en werd de certificering behaald.

Programma van eisen

Terberg was niet alleen verantwoordelijk voor de realisatie van de installaties, maar ook voor het installatieontwerp. Op basis van een beperkt programma van eisen werd er een plan gepresenteerd en daar heeft de opdrachtgever uiteindelijk voor gekozen. “We zijn in het ontwerp uitgegaan van een industriële look”, vervolgt Jon. “Zo min mogelijk afwerking, geen panelen en alles is vrij afgehangen. Je ziet alles hangen, dus dan moet je ervoor zorgen dat het er allemaal netjes uitziet. We hebben veel tijd en aandacht besteed aan de afwerking en dat is terug te zien.”

Prins & Keizer was tevens een van de eerste projecten waarbij Terberg alle installaties met elkaar kon laten integreren. Jon: “Dat werkte erg goed. We konden in een kaal gebouw beginnen en daar meteen een goede basis en infrastructuur neerleggen. Waarschijnlijk was de volledige integratie ook een reden waarom ze voor ons ontwerp gekozen hebben. Sindsdien is volledige integratie steeds meer de standaard geworden bij projecten.”

“Het was een aardige logistieke uitdaging want we zaten in hartje Amsterdam”, herinnert projectleider werktuigkunde Wouter Wesselingh zich. “We hebben onder andere een WKO-installatie, cv-ketels en luchtbehandelingskasten geïnstalleerd. Daarvoor moesten we grote componenten in een bestaand gebouw krijgen en dat middenin de stad. Voor de WKO-installatie moesten we bovendien in een heel klein tuintje aan de achterzijde van het gebouw een bron boren. Daar hadden we ook te maken met de ruimte en invloed van andere bronnen, zoals de bron van het gemeentelijk archief. Dat maakt het er niet makkelijker op.”

Overleggen met huurders

De verschillende huurders zorgden daarnaast voor een extra uitdaging. Wouter: “Het is een multi-tenant gebouw en dat betekent dat er verschillende huurders zijn met verschillende wensen. Tijdens de bouw was het dus een extra uitdaging om die wensen te combineren met de eisen van de opdrachtgevers. Dan kun je alleen oplossingen bedenken door goed te overleggen met de huurders en de opdrachtgevers.”

Technisch directeur elektrotechniek Jon Beekhuizen kan zich ook nog goed de samenwerking met de huurders herinneren. “De huurders kwamen met extra wensen. Zo had de een behoefte aan een compleet restaurant en de ander een volledig datanetwerk. Dan ga je met ze in gesprek om te kijken wat mogelijk is.”

Onze diensten

Innovatieve installaties voor grote én kleine projecten

Bij alle diensten die Terberg Totaal Installaties levert gaan wij uit van dezelfde kwaliteitseisen. Zo zorgen wij ervoor dat onze vakmensen op de hoogte zijn van de laatste technieken, dragen we zorg voor de volledige integratie van alle toegepaste systemen en leveren altijd maatwerk. Zo voldoen de oplossingen altijd aan de wensen van de opdrachtgever.

Get in touch

Samen sparren over deze case?

Even kletsen over de mogelijkheden of een bezoekje brengen? Wij staan voor je klaar.

Welkom bij Terberg Totaal Installaties
Terberg Totaal Installaties B.V. © 2024