Vlak naast het hoofdkantoor van Terberg Totaal Installaties staat sinds de zomer van 2017 het meest duurzame gebouw van de regio: De Curve. Door de vele krommingen en de volledig glazen gevel is het kantoorpand van de buitenkant mooi om te zien, maar het is de binnenkant die menig installateurshart sneller zal laten kloppen. Vanwege het ontbreken van een verlaagd plafond zijn alle installaties zichtbaar. In de hal hangen alle installaties centraal en vertakken daarvandaan symmetrisch naar de kantoren toe.
”De mensen op kantoor kunnen via een app de verlichting naar wens bijstellen en bijvoorbeeld de lichtintensiteit aanpassen.”
Roy van Rooijen - Werkvoorbereider bij Terberg
In november 2018 werd bekend dat De Curve de toonaangevende prijs “Kantoorgebouw van het jaar 2018” gewonnen heeft! Als Installateur zijn we enorm trots op deze mooie kroon op ons werk, want naast de fraaie vormgeving zorgen vooral onze installaties voor de winst! Het gebouw heeft namelijk energielabel A++++.
Ook Koen van der Vlist is erg enthousiast over het project, die als werkvoorbereider een belangrijke bijdrage leverde aan de werktuigkundige installaties in het pand. Koen liep nog stage bij Terberg toen het project werd opgestart en hielp toen met het opzetten van de basis. Toen hij vast in dienst trad, kwam het project weer bij hem terug en kon hij aan de slag met het ontwerpen van de diverse leidingen, kleppen en het bepalen van de dimensionering.
“Om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken hebben we gekozen voor een 4-pijps water-water warmtepomp”, legt Koen uit. “Aan de warmtepomp is er een gebouwzijde en bronzijde gesitueerd, met de gesloten bron hebben we koude opslag in de bodem. Als er in de winter gestookt wordt, wordt er ook meteen koud water gemaakt aan de bronzijde wat de bron wordt in gepompt. Als het gebouw om koeling vraagt kunnen we dan het koude water dat in de bron zit gebruiken om te koelen, dit wordt vrije koeling genoemd. Er wordt gekoeld waarbij er geen energie verbruikt, naarmate de vraag groter wordt zal de warmtepomp weer een handje helpen om de benodigde koeling te leveren.”
Het klimaatplafond was een andere belangrijke keuze om energie mee te besparen. Dankzij deze strakke witte panelen worden de verschillende ruimtes geventileerd, gekoeld of verwarmd en kan elke zone in de kantoortuin zelf de gewenste temperatuur instellen op basis van een stooklijn. Koen: “De thermostaten doen een CO2-meting waarbij de concentratie CO2 wordt er gemeten en kan worden bepaald hoeveel mensen er in de ruimte zijn. Aan de hand daarvan wordt er meer of minder geventileerd. Ook de temperatuur wordt opgemeten en gereguleerd, dit is tevens te verstellen naar wens door middel van de thermostaat.”
Roy van Rooijen was als werkvoorbereider elektrotechniek betrokken bij het project. Roy mag met recht een rot in het vak genoemd worden met 21 jaar ervaring. Hij zorgde ervoor dat alles tot in de puntjes was voorbereid en dat tijdens de bouw alles soepel verliep ‘voor de E’. Bij De Curve kwam dat neer op de ledverlichting, de zonnepanelen en de daglichtregeling.
“In de praktijk betekent dat een data-aansluiting en een 230-volt aansluiting op de werkplekken, een goede verlichting en dus het plaatsen van 198 zonnepanelen op het dak. Die voorzien De Curve van energie”, licht Roy toe. “De verlichting wordt net als het klimaat gestuurd op aanwezigheid door middel van sensoren in de klimaatplafonds. De daglichtregeling zorgt er bovendien voor dat het licht overdag wordt gedimd en langzaam toeneemt zodra het donker wordt.” Daarnaast kunnen de mensen op kantoor via een app de verlichting naar wens bijstellen en bijvoorbeeld de lichtintensiteit aanpassen.
Tevens is het gebouw uitgerust met een toegangscontrolesysteem en inbraaksignaleringsinstallatie. Beide zijn geïntegreerd met de elektrotechnische installaties. Hierdoor wordt de verlichting in de gangzones automatisch in- en uitgeschakeld wanneer de eerste ’s ochtends zijn toegangspas aanbied of de laatste persoon het inbraaksysteem inschakelt.
Het gebouwbeheersysteem is uiteindelijk de plek waar de E en W samenkomen. Beide afdelingen hebben hun sensoren verwerkt in de klimaatplafonds, dus een goede integratie van alle installaties was een vereiste. Roy: “Waar mogelijk hebben we alle installaties aan elkaar gekoppeld. Als je dan alles bij elkaar optelt krijg je een groen en energiezuinig pand en daar zijn we best trots op.”
Bij alle diensten die Terberg Totaal Installaties levert gaan wij uit van dezelfde kwaliteitseisen. Zo zorgen wij ervoor dat onze vakmensen op de hoogte zijn van de laatste technieken, dragen we zorg voor de volledige integratie van alle toegepaste systemen en leveren altijd maatwerk. Zo voldoen de oplossingen altijd aan de wensen van de opdrachtgever.
Even kletsen over de mogelijkheden of een bezoekje brengen? Wij staan voor je klaar.