Wij gebruiken cookies! Dit doen wij om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak voor jou te verbeteren. Lees meer over onze cookies.
In 2015 verzorgde Terberg alle installaties voor een volledig nieuw saunacomplex in Soesterberg. Het complex werd op 2 januari 2017 overgenomen door Thermen en die gaf Terberg meteen een nieuwe opdracht: een grondige transformatie van het beauty-gedeelte en de hamam en een verdubbeling van het aantal sauna’s.
"Dat was echt wel een flink project", herinnert projectleider Werktuigkunde Wouter Lenssinck zich. "Het oude complex was in twee gedeeltes opgesplitst en dat hebben wij teruggebracht naar een complete traditionele sauna. Er is flink gewerkt aan de faciliteiten. Zo zijn er een aantal saunacabines bijgekomen, buitensauna’s en een groot theatersauna. Ook de kleedkamers zijn verbouwd en er zijn restaurants op de begane grond en de eerste verdieping gebouwd. Recentelijk hebben we het vernieuwde Beautycentrum opgeleverd."
Comfort en uitstraling
Speciaal voor Thermen is er een eigen drinkwaterbron gerealiseerd, vertelt Wouter. "Het gebouw heeft geen drinkwateraansluiting. Al het drinkwater wordt gefilterd en gepompt vanuit een eigen drinkwaterbron. Ook is er een 4-pijps lucht-water warmtepomp toegepast
voor de opwekking van warmte en koude voor het complex. Dit apparaat kan op een
duurzame wijze gelijktijdig warmte en koude opwekken. Met het gekoeld water worden
onder andere de saunavloeren, restaurants, behandelkamers en kantoren gekoeld.
De warmte die hierdoor wordt afgevoerd wordt door de warmtepomp weer benut voor
het verwarmingswater.
Het complex heeft geen drinkwateraansluiting, maar een geheel eigen drinkwaterbron.
Wat het project daarnaast bijzonder maakt is dat te allen tijde de uitstraling van Thermen en het comfort van de klant voorop staat. "Wij zorgen ervoor dat er geen tochtklachten zijn. Als de gasten net uit een warm bad komen, worden koude luchtstromen niet gewaardeerd. Het is ook onze verantwoordelijkheid om mooie producten af te leveren in de gewenste kleuren, zodat het past in de sauna-omgeving."Projectleider Elektrotechniek Michel den Hollander valt zijn collega bij: ‘Bijna alles wordt elektrisch verwarmd en dus is het elektrische vermogen gigantisch bij dit project. Het welzijn van de klanten staat echt voorop bij Thermen."
Nachtwerk vereist
Om het klantcomfort te garanderen stelde Thermen nog een belangrijke eis: het complex moest tijdens de werkzaamheden openblijven en de bezoekers mochten er geen last van hebben. Wouter: "Het complex is open van 10 uur ’s ochtends tot 11 uur ‘s avonds. Binnen dat tijdsbestek mag er geen geluidsoverlast zijn en kunnen er dus geen werkzaamheden verricht worden. Dat betekent dus nachtwerk en een logistieke uitdaging. Alle materialen moeten klaarliggen en de tekeningen moeten voor honderd procent helder zijn, want ’s nachts kun je niet zomaar naar de werkvoorbereider bellen."
Ook Michel ervaarde het nachtwerk als een extra uitdaging, met name voor de mensen op locatie: "Om de bezoekers heen werken vergt veel flexibiliteit van onze mensen. Je moet volledig kunnen vertrouwen op je collega's, zij hebben de verantwoordelijkheid ’s nachts. Elke dag en elke nacht kon zomaar anders zijn en dan moeten ze zelf oplossingen bedenken."
Inmiddels is het project anderhalf jaar onderweg en met uitzondering van de zwembadinstallatie heeft Terberg alle technische installaties gerealiseerd. Ondanks, of juist dankzij, alle uitdagingen van het nachtwerk en het klantcomfort is in die periode een uitstekende relatie opgebouwd met de opdrachtgever. En de bezoekers van Thermen? Die kunnen in alle luxe ontspannen zonder dat ze doorhebben dat er om hen heen flink wordt gesleuteld.