terberg-bollenstreek-4
terberg-bollenstreek-6

De spiksplinternieuwe warmtepompen in de Bollenstreek

Het dorpje telt 1.950 inwoners en als je niet oplet ben je er alweer doorheen gereden. De Zilk, een dorpje in Zuid-Holland waar de grootste activiteit de bollenteelt is. Toch komt in dit dorpje het nieuwe logistiek centrum en hoofdkantoor van een groot multinationaal bedrijf. Unidex is een leverancier van exotische levensmiddelen. “A World of taste” zoals ze zelf zeggen. En daar houden Nederlanders wel van, want het bedrijf blijft maar groeien. Bij een groeiend bedrijf met verantwoord ondernemen hoog in het vaandel, horen duurzame oplossingen. Terberg helpt ze hier graag mee.

“Graag zo energiezuinig als mogelijk alstublieft”, luidde de wens van Unidex. En dat is gelukt. De klimaatinstallatie voldoet aan alle wensen. Engineer Willem van Lambalgen heeft berekend dat Unidex nu jaarlijks € 4.000,- op de energierekening bespaart. Dat komt door de combinatie van een bodemenergiesysteem met warmtepomp, vloerverwarming en de klimaatplafonds. Daarnaast stoot het systeem 6.000 kg minder CO2 per jaar uit ten opzichte van een traditionele installatie. Wel zo milieuvriendelijk.

Qua comfort is het ook een grote vooruitgang. Het uitgangspunt voor de behaaglijkheid is klimaatklasse A. Dat haalt het systeem ruimschoots door de toegepaste technieken en vraaggestuurde systemen.

De monteurs hebben er hun handen vol aan. Gelijktijdig met de installatiewerkzaamheden in de techniekruimte worden buiten de bronnen voor warmte- en koude opslag geboord. Daarna is het de kunst om het systeem goed in bedrijf te stellen en in te regelen. “Doordat Terberg in het bezit is van het BRL 6000-21 certificaat voor bodemgebonden energiesystemen kunnen we zowel het systeem ontwerpen als installeren” vertelt projectleider Wouter Lenssinck. Een mooie samenwerking tussen de mensen op kantoor en de monteurs!